'

= ( 2 )

Levende billeder – nu i lyd

NosyKat fortæller normalt historier i levende billeder. Men der er undtagelser. “Far du skal på plejehjem” som Nosykat producerer til DR’s P1, er en historie fortalt i lyd.

Ideen kommer, fordi min far skal på plejehjem. Der er ingen vej tilbage. Det sker efter et traumatisk forløb, hvor han faldt om med en hjerneblødning på sit badeværelsesgulv, og nåede at ligge der i tre en halv dag, før han blev fundet.

Men der er flere lydbilleder jeg kan se / høre for mig,  end selve det at flytte på plejehjem.  Huset – mit barndomshjem er nu sat til salg, og jeg skal gense dét, og det sted han faldt om, med mikrofonen som mit kamera.

Min søster og jeg har tidligere lavet nogle meget relevante optagelser på film og lyd med vores far, seks måneder før han faldt om. Optegelserne handler om at være 80 år og bo i et stort hus helt alene. Vi vil gerne vide, hvad han gør sig af tanker om fremtiden :

”Jeg råhygger mig her, og det er godt jeg har mit gode helbred, er hans svar til os ”. Nej, han havde ingen idé om, hvad der ventede ham kun 6 måneder senere.

De optagelser er også medvirkende årsag til, at jeg tænker, at alt det her stof lagt sammen kan faktisk blive til en rigtig gribende radiofeature. Og heldigvis er Mette Willumsen, redaktør på P1 feature fuldstændig med på ideen !

 

Det er skægt at lave radio. Det er som om, jeg får et helt nyt sprog foræret. Jeg har lavet radio før, som hovedopgave på Danmarks Journalisthøjskole , men det er efterhånden en del år siden. Men det falder mig meget let. Der er ikke den store forskel på at lave tv og så det her. Dramaturgi, billeder, stemninger, følelser. Det er der alt sammen. Til gengæld føler jeg, at ALT er muligt. Hvis jeg vil synge en sang kan jeg det, hvis jeg ville læse en digt op kan jeg det. Sådan noget kan man ikke på tv. Her er der ikke så meget leg mere.